Hiszpańska tortilla nazywana także tortillą ziemniaczaną to odmiana omletu, który przyrządza się z jajek z dodatkiem ziemniaków i cebuli.
Składniki (na tortillę dla 1 osoby):
2 jajka
1 mała cebula
3 małe ziemniaki
olej
Typową tortillę hiszpańską przygotowuje się dla kilku osób. Taka tortilla zawiera około 10 jaj i prawie 1 kg ziemniaków, stąd też jej wymiary, promień i grubość, są trochę inne niż w przypadku tortilli przygotowanej przeze mnie. Bez względu na rozmiar, smak tortilli pozostaje ten sam.
Przygotowanie:
Kroimy drobno ziemniaki i cebulę.
Na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki.
Gdy zmiękną i trochę się zarumienią, dodajemy cebulę i smażymy do momentu gdy cebula będzie przeźroczysta.
W miedzyczasie, w miseczce roztrzepujemy jajka za pomocą widelca.
Zdejmujemy z ognia patelnię z ziemniakami i cebulą i przecedzamy przez sitko.
Następnie łączymy ziemniaki i cebulę z jajkami i wlewamy na patelnię. Patelnia powinna być teflonowa. Smażymy na bardzo małym ogniu i na niewielkiej ilości oleju.

Gdy spód tortilli się zarumieni należy przerzucić ją na drugą stronę. Jest to zadanie dość trudne dla początkujących lecz po kilku tortillach można nabrać w tym wprawy.
Najprostrzym sposobem jest zrobienie tego przy pomocy talerza: zrzucamy tortillę na talerz, który umieszczamy na patelni (spodem do góry), odwracamy patelnię i już mamy tortillę na talerzu. Następnie ześlizgujemy tortillę ponownie na patelnię tak, że teraz podsmażona strona znajduje się na wierzchu. Mniej więcej tak jak to robi pani na poniższym filmie:
Smażymy do momentu gdy tortilla się zarumieni, tym razem po drugiej stronie i ześlizgujemy ją na talerz.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz