4 grudnia 2012

Mus z gofio

Gofio to mieszanka prażonych i następnie mielonych ziaren zbóż, najczęściej pszenicy lub kukurydzy.
 
Wygląd gofio podobny jest do mąki, lecz różni się od niej kolorem. Gofio ma kolor żółtawy lub brązowy, który zależy od składu i stopnia prażenia.
 
Gofio jest spożywane przede wszystkim w krajach Ameryki Południowej i Środkowej: Argentyna, Kuba, Dominikana, Urugwaj, Wenezuela i także w Stanach Zjednoczonych.
 
W Hiszpanii popularne jest ono na Wyspach Kanaryjskich, gdzie dodaje się je praktycznie do wszystkiego:  do mleka, sosów, zup, deserów, lodów, itd.
 

Składniki (4 porcje):
 
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki gofio (użyłam gofio z kukurydzy)
2 łyżki cukru
białko z 1 jajka
1/2  łyżeczki cynamonu
1 łyżka mielonych migdałów
otarta skórka z 1/4 cytryny
1/2 łyżeczki likieru anyżowego (użyłam anís del mono)
 
Gofio z kukurydzy i gofio mieszane
 
Przygotowanie:
 
Ubijamy śmietanę z cukrem. Dodajemy gofio, cynamon, otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
 
 
 
Następnie ubijamy białko i mieszamy je delikatnie, używając drewnianej łopatki, ze śmietaną.
 
 
Na koniec dodajemy likier anyżowy i mielone migdały, po czym dokładnie mieszamy. Przekładamy do szklanek lub salaterek i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
 
 
 
Smacznego !!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...