30 stycznia 2013

Pieczone calçots z sosem Salvitxada

Calçots, jedno z typowych dań kuchni katalońskiej, to warzywa podobne do młodej zielonej cebulki. Pod koniec stycznia rozpoczyna się sezon na calçots i w całej Katalonii organizowane są fiesty zwane calçotada, podczas których je się grillowane calçots, moczone w sosie salvitxada lub romescoSos ten przygotowuje się z pieczonych pomidorów i czosnku, suszonej papryki ñora (hiszp.) (nyora (kat.)), migdałów, orzechów laskowych, oliwy z oliwek i czasami chleba namoczonego w occie.

Calçots grilluje się na ogniu lub - jeśli przygotowuje się je w domu - w piekarniku. Przed jedzeniem usuwa się zewnętrzną, spaloną warstwę, moczy się je w sosie i następnie zjada, podnosząc cebulkę nad głowę chwytając za jej zieloną częśćW niektórych restauracjach, do jedzenia calçots podaje się śliniaki, które klienci zakładają aby uniknąć poplamienia się sosem.

Składniki:

Pęczek calçots


Sos:

25 g prażonych orzechów laskowych
50 g prażonych migdałów
100 ml oliwy z oliwek
2-3 dojrzałe pomidory
1/2 główki czosnku
2 duże lub 4 małe suszone papryki ñora
kilka listków natki pietruszki
kawałek czerstwego chleba namoczonego w occie z białego wina
sól


Przygotowanie:

Pomidory i czosnek pieczemy w piekarniku. Gdy ostygną, obieramy je ze skórki.


Papryki ñoras moczymy przez 15 minut w gorącej wodzie. Usuwamy gniazda nasienne i rozdrabniamy.


Orzechy i migdały rozdrabniamy w blenderze. 


Dodajemy papryki (ñoras), czosnek, pomidory, chleb namoczony w occie, listki natki pietruszki i oliwę z oliwek. Miksujemy. Solimy do smaku.


Calçots myjemy pod bieżącą wodą i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200ºC, przez około 40 minut lub do momentu gdy się zarumienią.


Przed jedzeniem usuwamy zewnętrzną, spaloną warstwę, pociągając za środek zielonej części i przytrzymując białą końcówkę. Moczymy cebulkę w sosie i podnosimy ją nad głowę chwytając za jej zieloną część.


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. ciekawa sprawa! bardzo lubię takie ciekawostki na Twoim blogu. Mam wrażenie że dla Hiszpanów każdy powód żeby urządzić fiestę jest dobry:) nawet cebulki:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...