Zupa z ciecierzycy, szpinaku i dorsza, czyli potaje de bacalao con garbanzos y espinacas lub potaje de vigilia, to tradycyjne danie przygotowywane w niemal całej Hiszpanii w Wielki Piątek.
Skład zupy zmienia się w zależności od regionu, lecz niemal we wszystkich można znaleźć ciecierzycę i dorsza.
Podstawowym składnikiem, prawie wszystkich, potraw przygotowywanych w Wielkim Tygodniu (Semana Santa) jest suszony lub solony dorsz.
W tym okresie przygotowuje się dorsza smażonego, dorsza w sosie pomidorowym lub w czosnku. Bardzo popularne są croquetas de bacalao - krokiety z dorsza (przepis na nie znajdziecie tutaj) lub buñuelos de bacalao.
W Kordobie, Maladze i Extremadurze przygotowuje się sałatkę z dorsza i pomarańczy (Ensalada de naranja y bacalao), a w Galicji pasztecik z dorszem (przepis tutaj) czyli empanada de bacalao.
W Kordobie, Maladze i Extremadurze przygotowuje się sałatkę z dorsza i pomarańczy (Ensalada de naranja y bacalao), a w Galicji pasztecik z dorszem (przepis tutaj) czyli empanada de bacalao.
400-500 g ugotowanej ciecierzycy
250-300 g dorsza (solonego)
250 g szpinaku
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka kuminu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1-2 liście laurowe
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dorsza moczymy w wodzie przez co najmniej 48 godzin, zmieniając kilka razy wodę.
Jajka gotujemy na twardo.
Szpinak dokładnie myjemy.
Grzejemy w garnku 3 łyżki oliwy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut i następnie dodajemy szpinak.
Gdy szpinak zwiędnie dodajemy ciecierzycę. Gotujemy przez 2-3 minuty i następnie dodajemy dorsza, osuszonego papierowymi ręcznikami i rozdrobnionego. Wsypujemy paprykę i kumin.
Dokładnie wszystko mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty.
Następnie wlewamy wodę - 3 szklanki lub tyle, aby przykryć nią wszystkie składniki - i dodajemy liść laurowy. Gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu.
Chleb smażymy na oliwie. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Wrzucamy rozdrobniony chleb i żółtka oraz kilka łyżek wody z zupy do blendera i rozdrabniamy wszystko na gładką masę, którą dodajemy do zupy.
Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na samym końcu dodajemy pokrojone drobno białko z ugotowanych wcześniej jajek.
Źródło:cocinandoentreolivos.blogspot.com
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz